Normandië

Vrijheid, gelijkheid en broederschap
Normandië is een zeer populaire vakantiebestemming, zowel bij Nederlanders als bij de Fransen zelf. Vanuit het midden van Nederland vergt het zo’n zes uur rijden met de auto. Vooral de ruige rotsen en kliffen in het noorden en de kilometers lange zandstranden kenmerken de kustlijn. Bij Normandië denk je natuurlijk ook aan de landingsstranden van de bloederige invasie tijdens D-Day (06-06-1944). Deze stranden, met tot de verbeelding sprekende namen als Omaha Beach, Sword Beach, Utah Beach en Juno Beach, staan nu in het teken van vrede en vrijheid, getuige de vele monumenten, musea en vrolijke vakantiegangers. Een ander bijzondere bezienswaardigheid is het getijdeneiland met de middeleeuwse abdij Mont Saint-Michel (UNESCO) op de grens met Bretagne.

Plaatsen om op te eten
De hoofdstad Rouen is in twee delen verdeeld door de rivier de Seine. Aan de ene kant ligt het historische centrum en de andere oever wordt voornamelijk in beslag genomen door industriegebied. De stad heeft het zwaar te verduren gehad van de Tweede Wereldoorlog, maar is met succes weer opgebouwd. Rouen was de bakermat van de impressionistische schilderkunst, met Claude Monet als grondlegger. Een paar eeuwen eerder werd Jeanne d’Arc levend verbrand op de Place du Vieux Marché). Andere beroemde regio’s en plaatsen in Normandië zijn o.a. Calvados, Camembert, Honfleur, Caen, Deauville, Le Havre en Dieppe.

Eten in Normandië: camembert, livarot, neufchâtel (kazen), escargos (slakken), oesters, canard à la Rouennaise, Teurgoule (dessert van melk, rijst, suiker en kaneel), caramel d’ Isigny (snoep).

Bekijk het volledige aanbod