Kreta

Het visitekaartje van Griekenland
Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, is waarschijnlijk wel het visitekaartje van toeristisch Griekenland. Alles wat je vakantie tot een succes kan maken is aanwezig: eindeloze zandstranden, leuke dorpjes, lekker eten, veel (historische) bezienswaardigheden en natuurlijk de zon! Zelfs ’s winters is het gemiddeld 16ºC! Niet zo gek dus dat Kreta het meest bezochte eiland van Griekenland is. Gemiddeld verblijven er zo’n drie miljoen toeristen per jaar op Kreta. Populaire plaatsen zijn onder andere de hoofdstad Heraklion, Agios Nikolaos, Rethymnon, Chania en Maila. Enkele bezienswaardigheden op Kreta zijn (de overblijfselen) van het Paleis van Knossos en het nationaal park De Samaria Kloof.

Stieren uit de oudheid
Kreta kent eigenlijk één grote stad, de hoofdstad Heraklion, met zo’n 180.000 inwoners de vierde stad van Griekenland. Het gebied staat bekend om haar archeologische vondsten uit de Minoïsche beschaving (bronstijd, ca. 3000 v. Chr). Vooral afbeeldingen van stieren (Minotaurus) afkomstig uit de stad Knossos zie je veel op Kreta. Bezoek ook het (hippie)plaatsje Matala, dat bekend staat om haar duizenden jaren oude graftombes in de krijtrotsen. In de jaren 70 weren die holen een geliefd onderkomen voor hippies. Aan de voet van de rotsen ligt een prachtig strand.

Eten op Kreta: olijfolie, dakos (toast met olijfolie en tomaat), pittas (pasteitjes), kip met okra, lamsvlees, inktvis met spinazie, omelet met wilde groenten, raki (soort brandewijn).

Bekijk het volledige aanbod